Absolute beginners gids voor Joomla!

Als iemand die Joomla! nog niet eerder heeft gebruikt moet u weten hoe u aan de slag gaat. Misschien heeft u een vriend of buurman die Joomla! gebruikt en u wilt een eigen Joomla! website. Misschien heeft u een klein bedrijf of een club of community die een website nodig heeft en u wilt Joomla! daarvoor gebruiken. Misschien bent u een ervaren Informatie Technologie professional, maar u heeft Joomla! nog nooit gebruikt. Als dat zo is, dan begint u een erg leuke reis en we verwelkomen u van harte bij Joomla!

U kunt een leven lang besteden aan het leren van Joomla. Maar als u de basis onder de knie hebt, bent u al in staat om een heel aantrekkelijke en bruikbare basiswebsite te maken. En dat in een heel korte tijd en zonder speciale technische vaardigheden. Wilt u aan de slag met Joomla, maar hebt u geen idee waar te beginnen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Het Installeren Van Joomla!

Voordat u met Joomla! kunt beginnen heeft u een werkende installatie van Joomla! nodig. Als u uw site beschikbaar op internet wilt, zorg dan dat u een account heeft op een web server. Voor de meeste mensen betekent dit dat u zich aanmeld bij een hosting bedrijf en een domein aanschaft, die zal dienen als uw website adres.

 • Wilt u een gratis Joomla! website bouwen? joomla.com is de nieuwste service die u in staat stelt een volledig gratis website op een joomla.com subdomein voor een onbepaalde tijd te beginnen, bouwen en onderhouden. De software om de site te bouwen levert alle Joomla! CMS core functionaliteit die het bouwen van een website makkelijk en flexibel maakt.
 • If you want to test Joomla! and you haven’t purchased a domain yet, you can see and experiment with a working installation at demo.joomla.org. As an added bonus, the demo site provides links for creating and hosting a working Joomla! website with a 90 day trial. (Note that the Joomla! Project receives a royalty if you choose paid hosting from that site.)
 • U heeft uw hosting al geregeld? Joomla! wordt door ons aangeboden via “Een-klik-installatie” (ook auto-installatie genoemd) voor onze klanten. De Een-klik-installatie methode biedt een directe installatie van Joomla! welke snel en makkelijk is.
 • Installeer Joomla! op uw computer (zonder dat uw site verschijnt op internet), met behulp van de XAMPP pakket. Installeer XAMPP en gebruik de conventionele methode om uw test website te activeren.

Voor u uw Joomla! site gaat maken

U wilt, voordat u begint met het maken van artikelen, categorieën, tags, weblinks, contactpersonen, advertenties en nieuws, misschien even kijken bij het Plannen van uw website. Er zijn veel aspecten om bij het aanmaken van een website te beschouwen. Bijvoorbeeld besluiten of u zoekmachine vriendelijke URL’s wilt activeren en hoe het activeren en later weer deactiveren van zoekmachine vriendelijke URL’s de ranking die uw pagina’s hebben opgebouwd vernietigen bij zoekmachines zoals Google, MSN en Yahoo.

Misschien heeft u al een website. Dan moet u “Converteren van een bestaande website naar een Joomla! website” lezen en meer leren over het converteren van uw statische website.

Een van de eerste taken die u mogelijk wilt doen is één van de templates aanpassen die met Joomla! meekomen, zodat het uw sitenaam en logo toont.

Uiteindelijk wilt u een van de duizenden extensies in Joomla! installeren. De meeste Joomla! extensies staan vermeld op de officiële Joomla! Extensie Directory (JED). Als u eenmaal een extensie gevonden hebt die u wilt installeren zal Installeren van een extensie u vertellen hoe u hem moet installeren.

Denk eraan dat alle extensies ontwikkeld zijn door onafhankelijke ontwikkelaars. Als u hulp nodig heeft bij een bepaalde extensie dan is de beste bron die ontwikkelaar.

Hulp krijgen op de Joomla! forums

De Joomla! forums zijn een van de drukste (en vriendelijkste) ondersteuning forums in de wereld en ze zijn een geweldige plek om hulp te krijgen en andere Joomla! gebruikers te ontmoeten.

 • Controleer, voor u een bericht plaatst de FAQ’s–Meest gestelde vragen op de docs wiki.
 • Zorg ervoor dat u eerst de forum berichten doorzoekt voor een vraag te plaatsen. Negen van de tien keer had iemand anders hetzelfde probleem dat u heeft.
 • Zorg dat u uw bericht in het juiste forum plaatst.
 • Wees duidelijk en specifiek in uw vraag om hulp. Berichten zoals “Help! Het werkt niet!” worden makkelijk genegeerd. Probeer alles uit te leggen wat leidde tot uw probleem. Probeer uit te leggen wat uw probleem is. Wees duidelijk in wat uw wilt dat er gebeurt. En: Bedank degenen die de moeite nemen om te helpen!
 • Gebruik het Forum-hulp bij het plaatsen van berichten om u te helpen meer informatie te krijgen en beter uw probleem uit te leggen.
 • Als uw vraag/probleem opgelost is, markeer dan uw vraag als opgelost, door het eerste bericht dat u in het draadje heeft geplaatst te bewerken en het bericht-icoon te wijzigen in een groen teken met een cirkel. U kunt ook het [Solved] (opgelost) toevoegen aan de titel van uw bericht. Door dit te doen zorgt u dat andere leden die zoeken makkelijk onderscheid kunnen maken tussen opgeloste en niet-opgeloste problemen. Dit scheelt ook tijd van vrijwilligers die opgeloste berichten niet hoeven te openen.
 • Begin, zodra u dingen weet met het beantwoorden van vragen. Het beantwoorden van vragen is een van de beste manieren om te leren.
 • Bedank, als iemand u helpt en doet dat door zelf een vraag te beantwoorden.

Begrijp hoe Joomla! werkt

U wilt misschien leren hoe Joomla! in elkaar zit en hoe de functies samenwerken.

In het kort bestaat Joomla! uit Framework en extensie‘s. Er zijn verschillende types extensies, iedere in staat om specifieke taken uit te voeren. Sommige extensies zijn ontwikkeld als onderdeel van het Joomla! project en komen met uw installatie mee. Indien u functies wilt toevoegen aan uw site, dan kunt u meer extensies installeren.

U kunt dit vergelijken met een computer operating systeem zoals Microsoft Windows of Linux. U gebruikt het operating systeem (Joomla!) niet direct; u gebruikt applicaties (extensies) omtaken uit te voeren. Sommige applicaties (extensies) zijn direct beschikbaar op uw systeem, maar u kunt extra applicaties (extensies) op ieder moment installeren en verwijderen.

De Joomla! Core functies Gids scribd, geschreven door James Ramsay beschrijft de functies (voornamelijk de extensies) beschikbaar in elke download van Joomla!.

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.