Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Je hoort mensen vaker over het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org. Dat verschil is eigenlijk heel simpel.

WordPress.com

“WordPress.com” is een verzamelnaam voor websites die gehost worden door WordPress zelf. Je kunt dan gratis een weblog of website bouwen en krijgt een domeinnaam als “https://jouwnaam.wordpress.com/”.

De nadelen hiervan zijn natuurlijk dat je niet alle touwtjes zelf in handen hebt. Hiermee bedoel ik; er is een limiet op het gebied van wat je kunt aanpassen en wat niet. Ook worden niet alle thema’s ondersteund.

Een ander groot nadeel is dat – wanneer je genoeg hebt van WordPress.com en een “echte” website wilt beginnen – je niet zomaar even kunt verhuizen.

WordPress.org

Op WordPress.org kun je WordPress (gratis) downloaden. Dat wil zeggen, de bestanden die WordPress vormen. Deze bestanden kun je uploaden naar je eigen server en domeinnaam (zoals https://www.thorwebdesign.be/) en koppelen aan je MySQL-database. Je draait WordPress dan op je eigen server.

Het enige echte nadeel is dat je dan geld kwijt bent aan webhosting. De voordelen zijn echter veel groter;

  • Eigen domeinnaam (zonder “WordPress.com” er achter);
  • Meer keuze uit thema’s en plugins;
  • De mogelijkheid om Google Analytics in te bouwen;

Conclusie

Denk dus wanneer je een WordPress-website wilt beginnen goed na over de keuze tussen WordPress.com en WordPress.org. Ik raad aan om WordPress.com te gebruiken om het systeem te leren kennen. Daarna zou ik kiezen voor een eigen domeinnaam en webhosting. Dit hoeft overigens niet veel te kosten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.