Homepage : blog of pagina

WordPress begon als een platform voor bloggers, maar het smaakte al snel naar meer. WordPress kreeg binnen de kortste keren een nieuwe functie waarmee WordPress direct werd gebruikt door een grotere doelgroep: de ‘homepage – statische pagina’ functie. Websites zonder blog worden steeds vaker gemaakt met WordPress en dat is mogelijk gemaakt door de optie om je homepage te veranderen in een statische pagina.

Instellingen –> Lezen

Ga in het linker menu van je WordPress backend naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Lezen’. Hier zie je bovenaan de pagina een optie genaamd “Startpagina toont”. Zoals op de afbeelding hierboven te zien is, gebruiken wij bij WPLounge.nl de standaard ‘blog’ optie, waar WordPress voor gemaakt is. Dit komt omdat we regelmatig iets nieuws plaatsen en graag willen dat het nieuwe bericht direct zichtbaar is op de homepagina.

Optie 1: “Je laatste berichten”

Je kunt dus kiezen uit “Je laatste berichten” en “Een statische pagina”. Je laatste berichten betekent simpelweg dat je laatste berichten op de homepage komen. De homepage zal er dan uitzien zoals in de demo / het voorbeeld. Als je deze optie hebt geselecteerd kun je de pagina bewerken via “Weergave” –> “Bewerker” –> “index.php”. Dit is niet het geval als je optie 2 hebt geselecteerd…

Optie 2: “Een statische pagina”

Als je deze optie hebt geselecteerd zullen de sub-opties onder optie 2 zichtbaar worden: “Voorpagina” en “Berichtpagina”. Hier later meer over. Deze optie is vaak onduidelijk voor mensen, maar dat is totaal niet nodig. Integendeel, het is erg simpel! Stel, wij van WPLounge.nl hadden optie 2 geselecteerd. Dan hadden we een pagina moeten selecteren en die zou dan de homepagina zijn. De statische pagina moet gekozen worden uit de lijst met pagina’s. Een nieuwe pagina aanmaken kan via “Pagina’s” –> “Nieuwe pagina”. Zodra je een nieuwe pagina hebt aangemaakt, zal deze zichtbaar worden bij de sub-opties en kun je deze dus als homepagina instellen. De blog kun je dan verhuizen naar een andere pagina, bijvoorbeeld “Blog”. Als je dan naar www.domein.nl/blog/ gaat kom je op de “normale” blog homepagina van je WordPress theme.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.