Verkeerde afbeelding van je blog met jetpack op facebook

facebook-link-verkeerde-afbeeldingIs het bij jou weleens voorgekomen dat Facebook de verkeerde afbeelding laat zien wanneer je een artikel van je eigen website deelt op Facebook?

Deze verkeerde afbeelding zal dan ook worden weergegeven wanneer iemand anders op “vind ik leuk” klikt om je artikel te delen.

Het is een probleem dat bij veel gebruikers weleens is voorgekomen en het kan verschillende oorzaken hebben.

Zo kan het bijvoorbeeld komen omdat de uitgelichte afbeelding kleiner is dan de andere afbeeldingen in het artikel of dat de afbeelding te klein is.

Een andere reden kan zijn dat er geen open graph meta tags zijn en Facebook niet goed weet welke afbeelding gebruikt moet worden. Wanneer je de plugin WordPress SEO by Yoast gebruikt worden deze tags automatisch toegevoegd aan je artikelen.

Hoe het probleem is ontstaan maakt verder niet veel uit. In dit artikel laat ik zien hoe je ervoor kunt zorgen dat de juiste afbeelding wordt weergegeven op Facebook.

Facebook debugger tool

Ik maak altijd als eerste gebruik van de Facebook debugger tool wanneer de verkeerde afbeelding bij een artikel van mijn website wordt weergegeven.

Het enige wat je hoeft te doen is de URL van het artikel kopiëren, in de debugger tool plakken en op “Debug” klikken.

Facebook laat vervolgens bij “og:image” alle afbeeldingen zien die gevonden zijn via de open graph meta tags. Wanneer je uitgelichte afbeelding erbij staat is het probleem meestal gek genoeg alweer opgelost wanneer je daarna het artikel deelt.

Wanneer de afbeelding te klein is kun je een melding krijgen dat de afbeelding niet groot genoeg is en dat je een afbeelding van minimaal 200×200 pixels moet gebruiken.

Vertel Facebook welke thumbnail gebruikt moet worden

Werkt het nog steeds niet nadat je de debugger tool hebt gebruikt? Wanneer je gebruik maakt van de WordPress SEO plugin kun je zelf instellen welke afbeelding voor Facebook gebruikt moet worden.

Je kunt dit doen in de WordPress SEO by Yoast box die je altijd onderaan in de bewerker ziet staan bij berichten en pagina’s. Wanneer je bij de box bent moet je op “Social” klikken en dan kun je bij “Facebook afbeelding” een afbeelding selecteren die je wilt gebruiken.

Werkt het nog steeds niet terwijl je dit gedaan hebt? Dit kan aan de cache liggen van Facebook. Haal de URL opnieuw door de debugger en kijk of het daarna wel werkt.

Na deze stappen is het probleem bijna altijd opgelost. Ik hoop dat het voor jou ook het geval is.

Handmatig een afbeelding uploaden

De laatste optie die je hebt werkt alleen op je eigen Facebookpagina. Wanneer je een artikel deelt en Facebook wil de verkeerde afbeelding gebruiken als thumbnail, dan kun je op “Afbeelding uploaden” klikken om de juiste afbeelding te uploaden en te gebruiken.

Deze optie verhelpt alleen het probleem op je eigen Facebookpagina. Wanneer iemand op “Vind ik leuk” klikt zal nog steeds de verkeerde afbeelding gebruikt worden.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.