Wat is webhosting ?

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website.

Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.

Bij de meeste providers draait de server onder het besturingssysteem Linux, met een Apache-webserver, een MySQL-database en de scripttaal PHP. Deze combinatie heet ook wel LAMP, en is met name populair omdat deze software geen licentiekosten met zich meebrengt. Sommige webserver-toepassingen, zoals Active Server Pages (ASP of ASP.NET) en koppeling naar een Microsoft Access-database zijn meer geschikt voor een Microsoft Windows server, wat echter wel meer licentiekosten met zich meebrengt. Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om ASP op een Linux-server te gebruiken. Om zijn gehoste website te beheren kan een klant vaak gebruikmaken van speciale beheersoftware, zoals cPanel, Plesk en DirectAdmin.

Sommige bedrijven beperken zich bij het verlenen van de webruimte. Vooral bedrijven die webhosting gratis aanbieden. Je kan dan enkel bestanden naar een server verplaatsen. Elke vorm van interactiviteit is uitgesloten. Je kan hier trouwens ook geen domeinnaam aan koppelen. Je krijgt een url in de vorm van domeinnaam.be/~user89072.

Een andere, professionelere definitie van webhosting is die van de webruimte met veel meer. U krijgt de mogelijkheid om technologieën als PHP, CGI, … te gebruiken. U kan ook database technologieën gebruiken. Welke technologieën beschikbaar zijn hangt van het type hosting af. Er is een onderscheid tussen Linux en Windows hosting. Windows ondersteund zowat alle technologieën, maar is doorgaans duurder. Linux geeft de beste ondersteuning voor PHP, MySQL, Perl en CGI.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.